7ο-8o τεύχος: “Λογοτεχνία”

7ο-8o τεύχος: “Λογοτεχνία”

Εμπλουτίζοντας τις θεματικές των τεχνών το διπλό τεύχος του γιορτινού εν Βόλω είναι αφιερωμένο στη λογοτεχνία της Μαγνησίας. Ανθολογούνται συνολικά 102 συγγραφείς πεζογραφίας, ποίησης και δοκιμίου σε επιμέλεια του βολιώτη ερευνητή και συγγραφέα Γιώργου Παναγιώτου. Το ανθολόγιο συνοδεύεται από συνοπτικό βιογραφικό οδηγό. Στόχος αυτού του αφιερώματος είναι να παρουσιάσει δείγμα γραφής από την πνευματική παραγωγή της περιοχής, αλλά και, όπως και κάθε αφιέρωμα, να προκαλέσει και νέες συμβολές, οι οποίες θα συντελέσουν στην πληρότητά του.

Η υπόλοιπη ύλη αντλεί τα θέματά της από δρώμενα πανελλήνιου ή και διεθνούς ενδιαφέροντος. Έτσι η στήλη Κοινωνία ασχολείται με τα παιδιά της Αιθιοπίας παρουσιάζοντας την επίσκεψη γνωριμίας και καταγραφής των προβλημάτων από την οργάνωση «Νέα Γη», στην Άθληση ο Νίκος Μαγγίτσης εξηγεί τα πλεονεκτήματα από την άσκηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ στην Εκπαίδευση γίνεται μια πρώτη μνεία στο πρόγραμμα που άρχισε να εφαρμόζεται από το χειμερινό εξάμηνο του 2002 με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου και του Drury University. Στις Τέχνες παρουσιάζονται δυο μεγάλες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα, η έκθεση της συλλογής Αβέρωφ και «Το πνεύμα της οικογένειας» που διοργάνωσε το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου.

Στα Πρόσωπα ο Ευάγγελος Πρόντζας σκιαγραφεί το έργο και τη ζωή του βολιώτη καθηγητή της Ιστορίας του Δικαίου Νικόλαου Πανταζόπουλου και παραθέτει σε πρώτη δημοσίευση μια μελέτη του καθηγητή γραμμένη το 1959.

Τέλος, οι δυο μόνιμες πριν το αφιέρωμα στήλες περιλαμβάνουν, όπως κάθε φορά, τοπικά θέματα: Το Ενθύμιο είναι αφιερωμένο στις κρήνες της Μακρινίτσας, ενώ τα Μνημεία στην Ιερά Μονή της Άνω Ξενιάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

elΕλληνικά
en_GBEnglish (UK) elΕλληνικά