ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου λειτουργεί η μόνιμη έκθεση «Βόλος, 10 + ιστορίες». Η έκθεση, που στηρίζεται στις δωρεές συμπολιτών και αξιοποιεί επιστημονικά εργαλεία που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού σε δέκα (10) θεματικές ενότητες. Οι ενότητες αφορούν θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, δίκτυα της πόλης (μεταφορών, πολιτιστικά, οικονομικά), η πόλη σε περιόδους κρίσεων, νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ανασυγκρότηση, ο κόσμος της εργασίας, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Οι εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο Πόλης χωρίζονται σε 2 κατηγορίες με κριτήριο την ηλικία των μαθητών.

α. Σε παιδιά προνηπιακής ηλικίας και μαθητές Νηπιαγωγείων και των τριών πρώτων τάξεων Δημοτικού με θέμα «από το Κάστρο στη Νέα Πόλη».

β. Σε μαθητές της Β/θμιας εκπαίδευσης και των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού με θέμα που επιλέγουν οι ίδιοι από τις «10 ιστορίες» της μόνιμης έκθεσης.

Μετά την επιλογή, οι μαθητές χωρίζονται σε 2 ή 3 ομάδες, ασχολούνται βιωματικά με θέματα της  επιλεγμένης ενότητας σε όλη την έκθεση και, στο κλείσιμο, με δημιουργικό τρόπο παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δράσης τους στο σύνολο των παιδιών.
Επίσης, κατόπιν συνεννόησης, οι μαθητές της β΄ ηλικιακής κατηγορίας μπορούν να υλοποιήσουν στο Μουσείο της Πόλης και το πρόγραμμα «Στους δρόμους της Αντίστασης». Το πρόγραμμα εκτελείται κυρίως στην ενότητα «Κρίσεις» της μόνιμης έκθεσης, η οποία αφορά κυρίως τη δεκαετία του 1940. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες, αναλαμβάνουν «αποστολές» κι ανακαλύπτουν σημεία στη σύγχρονη πόλη, που συνδέονται με την ιστορία της.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο της Πόλης:
* Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25 άτομα ανά εκπαιδευτική δράση.
* Ο χρόνος εκπαιδευτικών δράσεων υπολογίζεται σε 2 διδακτικές ώρες περίπου ανά ομάδα.
* Η οικονομική συμμετοχή είναι 1€ ανά μαθητή (δωρεάν οι συνοδοί και οι μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα).

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ –  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Οργανωμένες περιηγήσεις, εμπλουτισμένες με σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και περιπάτους υλοποιούνται στο σύνολο των δομών του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου. Πληροφορίες για τα συγκεκριμένα Μουσεία και το περιεχόμενο των συλλογών τους βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://doepap.gr/egkatastaseis/?cid=politistiki-klironomia και www.vmoc.gr 
Η ημέρα και ώρα των επισκέψεων αυτών προγραμματίζονται οπωσδήποτε κατόπιν επικοινωνίας στο τηλέφωνο του Μουσείου της Πόλης (2421029878), όπου κρατείται το ημερολόγιο επισκέψεων.
Μέσω της επικοινωνίας καθορίζονται ακόμη ο αριθμός των συμμετεχόντων (δεν μπορεί να ξεπερνά τα 50 άτομα), ο χρόνος των επισκέψεων (1 έως 2 εκπαιδευτικές ώρες) και συμφωνείται η οικονομική συμμετοχή (1€ ανά μαθητή, δωρεάν οι συνοδοί και οι μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα).

Ωράριο Οργανωμένων επισκέψεων

Για λόγους εξυπηρέτησης μεγαλύτερου κοινού και καλύτερης λειτουργίας των μουσείων προτείνονται, ανά δομή, οι ακόλουθες ημέρες και ώρες για οργανωμένες περιηγήσεις κι επισκέψεις στα μουσεία του Δήμου Βόλου:

Μουσείο της Πόλης του Βόλου
Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 9.00 – 12.30

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Ιστορίας Πηλίου, Μακρινίτσα και Μουσείο Πορταριάς
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 – 12.30

Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Χατζηγιάννη – Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας Κατηχωρίου και Χώρος Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943»
Πέμπτη 9.00 – 12.30

Μουσείο Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια (Γαζή και Βλαχάβα, Βόλος):
Τρίτη 9.00 – 12.30

Μουσείο Μεταξουργείου Ετμεκτζόγλου (Μεταξουργείο Ν. Ιωνία):
Παρασκευή 9.00 – 12.00

Πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή των Παλαιών ή σε επιλεγμένα σημεία της πόλης (διάρκειας μιας εκπ/κής ώρας) πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με επίσκεψη σε δομή της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών κατόπιν συνεννόησης.

Επικοινωνία – Προγραμματισμός επισκέψεων

Οι ενδιαφερόμενοι να προγραμματίσουν ομαδική ή σχολική ή ειδική επίσκεψη σε κάποιο από  τα Μουσεία του Δήμου Βόλου, μπορούν καθημερινά (εκτός Δευτέρας) να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Μουσείου Πόλης 2421029878 ή στο mail museum.volos@gmail.com.

 

elΕλληνικά
en_GBEnglish (UK) elΕλληνικά